HBB BAŞKANI SAVAŞ: “ KORONAVİRÜSÜN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“1-16 ARALIK ARASINDA 739 KİŞİYİ KAYBETMİŞİZ”

Hatay’daki koronavirüs vakalarının son durumu hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “ İnsanlarımız şu anda tedirgin oldukları için kendi kabuklarına çekilmiş durumdalar. 1 Mart 2021 tarihinden itibaren bu durumu takip etmekteyim. Biz vakaların hangi sebepten dolayı vefat ettiklerini biliyoruz. Hatay’da mart ayında hiç kayıp vermemişiz. Daha sonraki aylarda kayıplarımız giderek arttı. Kasım ayında 359, 1-16 Aralık arasında da 739 kişiyi kaybetmişiz” dedi.

Başkan Savaş, koronavirüs vakalarının ciddi bir şekilde artış gösterdiğini ve hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin dolu olduğunu vurguladı.

“BU İŞ KAPANMA OLMADAN ZOR ÖNLENİR ”

Hatay'da tam bir kapanmanın olması gerektiğini anlatan Savaş, “ Ben hekimim ve bu işin uzmanıyım. Tıp fakültesinde öğretim üyesiydim. Enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji doçentiyim. Bu hastalığın sebeplerini, semptomlarını, komplikasyonlarını çok iyi bilirim. Bu iş kapanmadan zor önlenir. Hükümet, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları, odalarımız ve hayırseverlerimiz ile birlikte insanlarımızı evde tutabilecek imkânları sağlamamız lazım. Özellikle gündelik para ile geçinen insanlarımıza evde kalacak imkânları sunduktan sonra bu hastalığı 15 gün içerisinde çok az sayıya indiririz” ifadelerini kullandı.

Birlik ve beraberlik ile bu yükün altından kalkılabileceğini yineleyen Başkan Savaş, imece usulü herkesin kendi gücü doğrultusunda 15 günlük imkânlar sunulduğu zaman hep birlikte bu işin üstesinden gelinebileceğini belirtti.

“HATAY’DA KASIM AYINDAN İTİBAREN ÇOK HIZLI BİR YÜKSELME VAR”

Sadece 65 yaş ve üstü hastalığı olanların değil gencecik insanların da koronavirüsten dolayı hayatlarını kaybettiklerini ifade eden Başkan Savaş, “Bu virüsle baş etmek için evde kalmamız lazım. Çünkü Hatay’da kasım ayından itibaren çok hızlı bir yükselme var. Virüs kapan insanlarımızın yüzde 75’i semptom vermiyor. Bu kişilerde semptom olmadığı için de toplum içinde rahat bir şekilde dolaşabiliyorlar. Yüzde 25’i test yaptığında hasta olduğunu öğrenene kadar 3-4 gün geçiyor. Bu şekilde olunca da virüsün bulaşma durumu artıyor. Hatay’da kasım ayının ortalarından itibaren sobalar da yakıldığında aynı ortamda vakit geçirildiği için de virüsün bulaşma riski daha da artıyor” dedi.

Doktorlar ve sağlık çalışanlarının da çaresiz kaldıklarını belirten Başkan Savaş, tek çarenin izolasyon olduğunu ifade etti.

Tarih: 17/12/2020