HBB’DEN DEPREM SEFERBERLİĞİ

HBB’DEN DEPREM SEFERBERLİĞİ

Hatay’ın en önemli gündem başlıklarından birinin deprem olduğunu her platformda dile getiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB’nin deprem olasılığına karşı yol haritasını belirleyen Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar başkanlığındaki ekibi kabul etti.

YAPILAN ÇALIŞMALARLA İLGİLİ LÜTFÜ SAVAŞ’A BRİFİNG VERİLDİ

Olası Hatay depremi için çizilen yol haritasının görüşüldüğü buluşmada Başkan Savaş’a yapılan çalışmalar ve alınması gereken önlemler hakkında brifing verildi.

Savaş, konuşmasında, Hatay’ın birinci derecede deprem bölgesi olduğunu hatırlattı. Savaş, “Belediye olarak bazı riskli binaları tespit ettik ancak bundan sonraki süreçte il genelinde tüm riskli binalar en kısa sürede belirlenecek” dedi.  

Brifingin ardından, HBB yöneticileri, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu üyeleri ile HBB binasında bir araya geldi. Görüşmede, HAMOK üyeleri ve HBB yetkilileri deprem ile ilgili bilimsel çalışmaları ele aldı.

İhsan Çakar, toplantıda yaptığı sunumda, Hatay’da riskli binaların tespitini sürdüreceklerini belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri ile iletişime geçildiğini ifade eden Çakar, yapılan çalışmalarda önemli ilerleme kaydettiklerini söyledi.

ÇAKAR: “TEMEL AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK VE SAHDA UYGULAMAK”

Amaçlarının toplumda farkındalık yaratmak ve projelerini hızlı şekilde sahada uygulamak olduğunu ifade eden Çakar, “İlgili kurumlar ile sürekli temas halindeyiz. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi alma çalışmalarımız devam ediyor. Şimdilik bin 500 hektarlık bir alanda yürüttüğümüz hazırlıklar neticesinde nerede, ne derecede riskli yapı var ise hepsini tespit ettik. Yakın zamanda bununla ilgili bilgileri paylaşacağız” dedi.

“BİLİMSEL VE AKILCI HER TÜRLÜ ÖNERİYE AÇIĞIZ”

Deprem senaryolarının hepsine çalıştıklarını da ifade eden İhsan Çakar, “Deprem Yönetmeliği öncesi yapılan binaları araştırarak işe başladık. Konunun ilgilileri ile mutabakata vardığımız zaman sahaya ineceğiz. Ortaya koyacağımız projede öncelik can güvenliği olacak. Hak sahiplerini mağdur etmeden, herkesin mutlu olacağı bir çalışma yürütemezsek başarılı olma şansımız yok” diyerek bilimsel ve akılcı her türlü öneriye açık olduklarını sözlerine ekledi.

İhsan Çakar’ın sunumunun ve aktardığı bilgilerin ardından HAMOK üyeleri de düşüncelerini paylaştı. Üyeler, organize edilen toplantının ve yapılan sunumun deprem gerçekliğiyle yüzleşmek adına önemli olduğunu vurguladı.

GÜNGÖRDÜ: “HMKÜ OLARAK EŞ GÜDÜMLÜ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Zehra Güngördü çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayarak “Pek çok senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Deprem Master Planı’mızın olması gerekiyor. HMKÜ olarak eş güdümlü çalışmaya hazırız. HBB olarak üst ölçekli kararların alınmasında bize öncülük edebilirsiniz” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Cemil Tileylioğlu da Deprem Master Planı için hazırlıklarının olduğunu ve koordineli çalışmaya sıcak baktıklarını belirtti.

SEYFETTİN: “YAPILAN ÇALIŞMALARI KAMUOYU İLE PAYLAŞMALIYIZ”

Toplantının sonunda düşüncelerini paylaşan HAMOK sözcüsü ve Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, “Bu toplantı bizim için çok değerliydi. Bugünden sonra yapılacak çalışmaları raporlaştırmalı ve kamuoyu ile paylaşmalıyız. Hepinizin emeğine sağlık” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ BELEDİYELER ORTAK AKILLA HAREKET EDİYOR

İhsan Çakar, ciddi deprem riski altında olan Hatay için hazırladığı yol haritasını CHP’li 11 büyükşehir belediyesi bürokratları ile de paylaştı.

Gerçekleştirilen çevirim içi toplantıda depreme ilişkin tecrübelerini paylaşan CHP’li belediyelerin yetkilileri, her konuda olduğu gibi bu konuda da ortak akılla hareket edeceklerini vurguladı.

Tarih: 18/02/2021