BÜYÜKŞEHİR’DEN ALTINÖZÜ BELEDİYESİNE YALANLAMA: “KÖPEKLER TARAFIMIZCA BÖLGEYE BIRAKILMAMIŞTIR”

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Altınözü Belediye Başkanı Sn. Rıfat Sarı’nın geçtiğimiz hafta sonu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda HBB’ye bağlı ekipler tarafından Altınözü’ne sokak köpeklerinin bırakıldığını iddia etmesi üzerine açıklama yaptı.

HBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı yetkililerinin yaptığı açıklama şöyle:

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri gereği ilçe belediyelerinin kendi sınırları içerisinde; “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, bu işler için geçici bakımevlerinin kurulması” gibi görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Hayvanları Koruma Kanunu’nun 15’inci maddesi gereği il hayvanları koruma kurulunun 20.12.2018 tarihinde aldığı karara göre; ilçe belediyelerinin geçici hayvan bakımevi kurması konusunda gerekli çalışmaları yapması kararlaştırılmıştır.

Altınözü Belediyesi tarafından henüz geçici bakımevi kurulmadığından, kurumumuz tarafından 19.11.2019 tarihinde Altınözü Belediye Başkanlığı’na yazılan resmi yazıyla; ‘Tarafınızca bir yakalama ekibi kurularak yaralı, güçten düşmüş, bakıma muhtaç hayvanları öncelikli olmak kaydıyla toplama işlemlerinin tarafınızca yürütülmesi ve tarafımıza teslimi ile ilgili iletişime geçilmesi hususu’ belirtilmiştir.

Bu bağlamda, kurumumuza ait Defne ilçesinde bulunan Geçici Hayvan Bakımevi’nde kısırlaştırma, aşılama ve işaretleme işlemleri yapıldıktan sonra hayvanlar alındıkları ortama geri bırakılmaktadır. Altınözü Belediye Başkanı’nın paylaştığı fotoğraflarda görüldüğü üzere köpeklerin kulağında küpe bulunmadığı gibi tarafımızca bölgeye bırakılmamıştır.

Sokak köpeklerini toplama görevi, ilçe sınırları içerisindeki ilçe belediyesi ile İlçe Tarım Müdürlükleri’nin olup, kurumumuza bağlı ekipler Altınözü Kaymakamlığı’nın talepleri üzerine bölgeye giderek defalarca hizmet vermiştir. Altınözü Belediye Başkanlığı’ndan beklentimiz İçişleri Bakanlığı’nın 2020 tarihli genelgelerine ve İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun almış olduğu karara uyarak geçici hayvan bakımevini ivedilikle kurmalarıdır. Şayet Altınözü sınırları içerisinde barınak ve doğal yaşam alanı için yer tahsis edilmesi durumunda kurumumuz tarafından gerekli çalışmaların yapılacağını belirtiriz. Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği’ne göre ise ısırma vakalarında yerinde müdahalenin ve yerinde karantinanın öneminden kaynaklı ilçe belediyelerinin karantina merkezi kurmalarının zorunlu olduğunu belirtir, kamuoyuna saygılarımızı sunarız.

Tarih: 12/04/2021